Uitgelegd! De meerwaarde van inlijsten.

De meerwaarde van inlijsten

Er zijn tal van manieren om je foto's af te werken. De meest klassieke, maar tegelijk ook meest duurzame manier, is een inlijsting. Wat zijn de voordelen daarvan? We zetten ze graag op een rijtje. Omdat we zo'n fan zijn van lijsten, zien we eigenlijk zelf weinig nadelen. De keuze is uiteraard aan jou!

Even kaderen

"Het grote voordeel van een inlijsting, of een kader, zoals mensen dat ook wel durven noemen, is dat je print absoluut beschermd is."

Je print zit namelijk achter glas en is daardoor beschermd tegen allerlei invloeden, zoals stof of... vuile vingers. Een kader is ook degelijk en kan tegen een stootje. Bij een montage op Dibond, Hylite of Forex, is je print iets kwetsbaarder, al zijn daar natuurlijk ook oplossingen voor. Maar dat is voer voor een ander artikel.

Wisselen

Ben je uitgekeken op het werk aan je muur? Geen probleem, een lijst laat ook toe om relatief makkelijk de afbeelding erin te wisselen. Da's ook een voordeel. Je investeert éénmaal in de kader en je kan 'm blijven gebruiken. Vandaar de term wissellijsten.

Dat past altijd

"Dé klassieke manier om een foto in een lijst te presenteren is door gebruik te maken van een passe-partout."

We werken met zuurvrije passe-partouts die beschikbaar zijn in verschillende diktes. Door een passe-partout te gebruiken laat je je beelden écht ademen. En bovendien raakt je print het glas niet. Oorspronkelijk dient een passe-partout om een afbeelding van een afwijkend formaat in een standaardkader te laten passen. Bijvoorbeeld een kleinere vierkante foto in een iets grotere rechthoekige lijst.

Een maatje meer?

Naast alle courante formaten (bv. 40 x 60, 60 x 90, ...) kunnen onze lijsten volledig op maat gemaakt worden. Alles is daarbij mogelijk. Wil je bijvoorbeeld een lijst van één meter breed op 40 cm hoog met daarin verschillende afbeeldingen, al dan niet met een passe-partout met verschillende uitsneden? Laat maar komen, geen probleem! We maken onze lijsten vlotjes tot 100 x 150 cm. Groter is natuurlijk ook mogelijk, maar dat kom je best even bespreken. Koffietje staat klaar.

Waaruit bestaat een lijst?

Uiteraard uit de lijst zelf. In het atelier spreken ze van de baget. Toen we onze eerste stappen zetten in de wereld van het inlijsten vroeg de vertegenwoordigster van een van onze leveranciers steevast welke baget is dat? Heerlijk ambachtelijk. De lijst zelf bestaat dus uit hout (we bieden verschillende houtsoorten aan, bijvoorbeeld het knappe wengé of klassieke eik) of aluminium. Het grote voordeel van aluminium is dat je met een heel fijn profiel kan werken, dat natuurlijk ook enorm stevig is. Maar, een kader bestaat natuurlijk vooral uit glas. Je kan kiezen voor standaardglas of ontspiegeld glas. Tussen deze twee is er een wereld van verschil. Toen we de eerste stalen van het ontspiegeld glas te zien kregen, konden we onze ogen niet geloven. Het leek alsof we iets voelden dat er niet was. Kom het eens bekijken in onze toonzaal, of beter, kom kijken naar iets dat je bijna niet ziet. Tussen het glas en de print zit eventueel nog een passe-partout. Daarachter leggen we een zuurvrij inlegvel, om de print ook langs de achterkant van alle mogelijke nare invloeden te beschermen. De rug bestaat uit hout en wordt, indien gewenst, met zuurvrije tape dichtgeplakt. Zo heeft stof ook op lange termijn geen kans. Je werk wordt bij ons conserverend ingelijst.

De meesters achterna

Neem eens een kijkje op Paris Photo en ga de werken van 's werelds grootste fotografen bewonderen. Hun foto's zijn ingelijst, omdat ze zo waardevol zijn. En ze zullen dat binnen 50 jaar nog zijn, want een lijst is er voor het leven.

Welke lijst past bij mijn foto? 

Dat blijft een erg persoonlijke, subjectieve keuze. Kom eens langs in ons atelier om de verschillende stalen te bekijken. Alles hangt af van je smaak, van je beeld en natuurlijk van de omgeving waarin de lijst terecht komt. Maar, met een lijst zit je altijd goed.

Even samenvatten

Een lijst

  • biedt maximale bescherming aan je werk
  • kan volledig op maat gemaakt worden, maar is ook beschikbaar in standaardafmetingen
  • kan met verschillende werken erin gebruikt worden
  • kan perfect inpassen in elk interieur, door ons ruime gamma aan houtsoorten en kleuren
  • is sinds jaar en dag dé manier om foto's te presenteren

 

Getagged met: Uitgelegd!
Deel:

Oudere post