Uitgelegd! Wat is een montage op Dibond? En is dat iets voor mij?

Misschien wel! Foto's monteren op Dibond is een populaire manier om je foto's te presenteren. Maar past het bij jouw werk? We ontdekken het samen in wat volgt!

De randjes eraf 

Het grootste verschil tussen een montage op Dibond en een klassieke inlijsting, is dat de rand rond je werk wegvalt. Je beeld (je print dus) wordt rechtstreeks op een plaat bevestigd. Op die manier zie je dus énkel je foto, en natuurlijk de plaat aan de zijkant. Maar ook daar kan je nog verder in gaan, door bijvoorbeeld voor Hylite te kiezen, dat is een materiaal dat nog dunner is. Slechts 1,2 millimeter. Flinterdun is het.

Zalig zwevend

 Je ziet dus enkel je foto aan de muur hangen, zonder extra lijst errond. Je foto wordt met andere woorden een fysiek object. Aan de achterzijde bevestigen we een erg stevig, aluminium subframe. Het is een profiel dat ook nog eens extra stevigheid geeft aan het geheel. Je kan je werk ook heel makkelijk ophangen omdat je slechts twee ophangpunten nodig hebt. En je kan schuiven van links naar rechts, om nog wat te positioneren. Geen paniek, alle bevestigingsmateriaal is inbegrepen. Door de dikte van het frame (1,5 cm) komt de foto letterlijk van de muur. Da's knap hoor. Het ophangframe heeft ook het voordeel dat je de montage op Dibond makkelijk kan hanteren.

Wat is dat precies?

Dibond is een 3 millimeter dunne, metalen plaat met een fijne plastic kern. In vaktermen wordt dat wel eens een sandwichpaneel genoemd. Het materiaal is enorm stevig.

Hoe maken we dat?

Eerst printen we uiteraard je beeld, met onze 12-inkten rijke superprinter. Dat laten we even drogen. Nadien behandelen we je print met een speciale coating. Die legt als het ware een onzichtbare film over je print, waardoor hij veel minder gevoelig wordt voor krassen en zelfs stof afstoot. Die spray werd ook door Hahnemühle ontwikkeld, onze papierfabrikant. En natuurlijk tast die spray de archivarische eigenschappen van de print niet aan. Alles behoudt zijn waarde. Vervolgens bevestigen we de print met een grootformaat laminator op de drager, in dit geval de Dibondplaat. Die plaat werd voordien al zelfklevend gemaakt met behulp van een zuurvrije applicatiefolie. De lijm daarin is volledig pH-neutraal. Onder hoge druk wordt de print erop geperst, en voilà. Dan bevestigen we het aluminium subframe aan de achterkant. En dan is het wachten tot we het plezier in de ogen van de klant zien bij de eerste kennismaking met zijn, haar of hun print. Daar doen we het tenslotte voor!

De kleine lettertjes

Maar zo'n randloze montage heeft ook enkele nadelen. Zoals we hier uitgebreid beschrijven, zit een print in een lijst achter glas. Bij een montage is de print veel kwetsbaarder. Vooral de randen en de hoekjes zijn erg gevoelig. Dat geldt ook voor Forex en Hylite. Maar als je je prints voorzichtig hanteert, is er geen enkel probleem. Het gaat tenslotte om kunstwerken, en die behandel je altijd met zorg.

Even samenvatten!

Een montage op Dibond

  • heeft geen rand, alle aandacht gaat daardoor naar je werk
  • presenteert je foto's op een eigentijdse manier mét impact
  • is een stuk gevoeliger dan een inlijsting, de print zit niet achter glas en de hoekjes zijn kwetsbaar
  • is altijd één geheel, losmaken kan niet meer. De print is verlijmd op de drager
  • is gewoon superknap, niet meer of niet minder

 

Getagged met: Uitgelegd!
Deel:

Oudere post Nieuwere post